Performativ kuratering

Hvad er performativ kuratering og hvordan bruger man det?

Hvad er performativ kuratering?

Performativ kuratering er en metode, man bruger til at arrangere eller præsentere en udstilling eller en begivenhed. Det særlige ved metoden er, at den indeholder performative elementer – altså virkemidler som er inspireret af teaterverdenen og performancekunsten. 

Performativ kuratering er en relativt ny metode og der er derfor ikke skrevet ret meget om den endnu. Af samme grund er metoden også stadig under udvikling.

Det særlige ved performativ kuratering – i forhold til klassisk kuratering – er, at de traditionelle regler som gør sig gældende på det klassiske kunstmuseum er ophævede. Dette gør, at oplevelsen man får til en performativt kurateret begivenhed, ofte føles meget inkluderende, social, sanselig og interaktiv.

 

Hvordan bruges performativ kuratering?

Performativ kuratering kan bruges som værktøj til at præsentere en udstilling eller en begivenhed.

Performativ kuratering benytter typisk virkemidler som:

Sanselighed: Performativ kuratering har til formål at tilføje noget ekstra til en oplevelse. Dette gøres ved at formidle et budskab så det taler til flere forskellige sanser på en gang. 

Interaktion: en performativ kurateringsstrategi tænker begivenheden som et socialt rum. Derfor benytter man typisk virkemidler som direkte involvere de besøgende i oplevelsen.

Passende forstyrrelser: i den performative kuratering ønsker man, at aktivere den besøgende så hun eller han tager del i oplevelsen. Dette kan man gøre ved at benytte elementer som skaber passende forstyrrelser.

Rumdesign: En performativ kurator vil ofte benytte rumdesign, scenografi og stedspecificitet til at skabe totaloplevelser.

Læs mere om, hvordan Xenodoxia arbejder med performativ kuratering her.

Gå på opdagelse i Xenodoxias univers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *