Hvad er den passende forstyrrelse?

Hvad er den passende forstyrrelse og hvem er Humberto Maturana? Få svaret her

Hvad er den passende forstyrrelse?

En passende forstyrrelse er betegnelsen for at kommunikere et budskab på måde, så det hverken opfattes for voldsomt eller for uinteressant af modtageren.

Når man arbejder med passende forstyrrelse, er målet at fremme kommunikationen ved at gøre et budskab meningsgivende. Kommunikeres budskabet for vagt bliver der ikke taget notits af det, og det bliver derfor ikke opfattet som meningsgivende, men kommunikeres det derimod for voldsomt, bliver det opfattet som truende eller påtrængende og dermed heller ikke meningsgivende.

Begrebet bruges indenfor flere forskellige fagområder som for eksempel psykologi, kommunikation og oplevelsesdesign.

Et eksempel:

En virksomhed ønsker at skabe opmærksomhed omkring en ny shampoo. Virksomheden hyrer to reklamebureauer til at give et bud på en kampagne. Det ene bureau foreslår, at en række nøgne mennesker skal stille sig op og vaske hår midt på Rådhuspladsen. Det andet bureau foreslå, at en medarbejder stiller sig op på Rådhuspladsen og læser varedeklarationen op.

Det ene reklamebureaus version er alt for voldsomt og kan blive opfattet stødende af modtageren, mens det andet reklamebureaus version er kedelig, og derfor nok ikke engang bliver bemærket.

Hvem er Humberto Maturana?

Begrebet “passende forstyrrelse” eller “autopoise” som det også kaldes, blev første gang introduceret af to chilenske neurologer, Humberto Maturana og Fransisco Varela. De to neurologer arbejdede ud fra ideen om, at mennesker kortlægger verden gennem sansemæssige oplevelser og at vores oplevelse af verden grundlæggende er subjektiv og individuel.

Passende forstyrrelser i kunsten

Kunst er på mange måder en form for kommunikation, og mange kunstnere og kreative skabere arbejder – bevidst eller ubevidst – med passende forstyrrelser. Der findes eksempelvis værktøjer og modeller til at arbejde med komposition, lys eller lyd, som i sig selv indeholder passende forstyrrelser.

Indenfor kunstens verden er det også et velkendt fænomen at arbejde med forstyrrelser som i den grad ikke er passende. Tænkt for eksempel på provokations-kunstnere som Marco Evaristti der skabte røre ved at udstille fisk i blendere.

Gå på opdagelse i resten af Xenodoxias univers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *